Om Maria Lilja

Maria Lilja

Maria Lilja Porträttbild

Jag bor samt verkar på den ”enstaka” byn Strand, Åsele kommun i midnatt solens och de fyra årstidernas landskap i Lapplands skogar långt uppe i norra Sverige.

Byn har 7km till närmaste granne och ligger vackert belägen vid den två mil långa, 4 km breda och 80 meter djupa Lögdasjöns strand.

När jag och min familj flyttade till gården 1989 så fanns det ingen riktig väg och gården hade stått obebodd i över tjugo år. Det fanns varken ström eller vatten och huset var obeboeligt.

Arbetet påbörjades, förutom renovering av huset har jag och hennes man ordnade elförsörjning och installerat vatten från en kallkälla. Vi sade upp våra anställningar, jag arbetade då som enhetschef och Torbjörn som skogsfaktor.

På Strand lever vi av vad naturen har att ge; skog avverkas, det jagas, fiskas och odlas ekologiskt. Jag är nu en etablerad konstnär, designer och författare sedan 1989.
Började jobba som Livscoach år 1994.

Då våren, sommaren sprakar i sin Livfyllda grönska har jag öppnat upp dörrarna till ”I Torpet”; fram till år 2020,
Nu bjuder jag på inbokade webb besök i min” Ateljé Lilja ” .Nya fina möjligheter att året om kunna skräddarsy besök. Liten Ateljé som stimulerar besökarnas olika sinnen,

Då vintern nalkas med sitt vita snötäcke och temperaturen visar på många minusgrader samt kvällshimlen bjuder på sitt vackra norrsken så jobbar jag med mitt skapande i min ateljé Lilja”.

Djupt inne i Lapplands vilda skogar levandegör och inspirerar jag människor genom ord och konst. I mitt element rör sig skogens vilda djur som björn, älg, lo med flera och renen har sin vintervistelse där. En och annan varg stryker kring min gårdsknut och utanför mitt köksfönster kan man urskilja Norrlands exotiska fåglar såsom tjäder, orre samt ripa. Högt uppe på hennes himmel svävar örnen.

Lappugglans mystiska dova läte samt det kraftfulla bruset från den vilda bäcken, är en del av min vardagsmusik. Ur stillheten på gården har mitt konstnärskap vuxit till en kreativ helhet.

Stillheten och närheten till naturen har gett mina sinnen en lyhördhet för de inre strängarna som väcker och lyfter andra människor. På gården har jag funnit elden till min Livs skog.

Livsflöde Tankeord

Etablerad konstnär, designer, livscoach och författare sedan 1989

Jag har redan som barn haft förmågan att förstå vad andra människor behöver hjälp med. Idag jobbar jag även som livscoach, en person som är ett bollplank för livsfunderingar.

Jag skapar konst, design med tankeord som stöd och hjälp. Min tavlor samt ”Go dressed in Lapland Art” är en länk från mig till dig.

Jag har med glädje ställt ut mina alster samt berättat om dess tillkomst och budskap runt om i landet från Tornedalen, Globen i Stockholm till Visby.

Från år 2020 tog jag ett beslut att främst ställa ut samt ta emot besökare  i mitt kulturhus ” I Torpet” för att sedan år 2020  göra det möjligt göra webb besök i min Ateljé Lilja.

Jag skräddarsyr dina kläder så de skall passa din personlighet.  Jag tycker om att skapa design med mening som sedan blir till glädje i många hem.

Har även deltagit i några radio och TV-program.

Jag har varit en uppskattad krönikör i tidningen Västerbottningen.

Mina månads brev ” För Livet” som är fylld med filosofiska upplyftande ord, skriver samt läser jag in för att sedan dela till de som önskar detta.

♦ Livsfilosof ♦ Föreläsare ♦ Berätterska ♦ Kulturarrangör

Varje månad läser samt skriver jag ner mina tankar i brevet “För Livet”.
Går att läsa eller lyssna på och jag sänder brevet till din mail.

“För Livet” ger goda filosofiska verktyg för att kunna hantera månadens med samt motgångar.

Den som önskar en fördjupning av brevet kan beställa ett samtal eller webbmöte med mig.

I Ateljé Lilja kan du eller med en vän göra 1-2 dagars virtuellt besök för genom ord, konst och design få stärka dina sinnen.

Månadsbrev Spirande Ord för Livet

Ateljé Lilja – Torpet i den Enstaka byn Strand

I Torpet

I Torpet

Historia

Ensligt och vackert belägen i Lapplandsskogen mellan Susendalsberget och Lögdasjön ligger den enstaka byn Strand med 7km till närmsta granne. Byn är den enda fasta bosättningen vid den 2 mil långa samt 8o meter djupa Lögdasjön.

Nybygget Strand

Byn har en ca 200 årig historia. I början av 1800-talet beboddes Strand av samer, år 1819 efter laga syn fick Per Nilsson resolution på nybygget Strand.

Rätten överlämnas senare till Paul Bryggesson i Lögda som ville skapa utkomst för några av sina nio barn. Det blev bara sonen Erik Paulsson, f. 1813 som stannade. Han gifte sig 1842 med Britta Cajsa Mikaelsdotter från Sörholmsjö och paret fick fyra barn. Sönerna Erik Magnus f. 1843 och Paulus Johannes f. 1845 och tog sedan efternamnet Strandberg. Döttrarna gifte sig och flyttade till Lögda.

Erik Magnus sålde gården till Carl Johan Carlsson från Lögda och som härstammar från Örträsk. (Pappa till Valmina) 18 boende.

Under perioden 1900-1910 fanns det 18 boende i de tre gårdarna i Strand. Ännu 1940 fanns tre bebodda gårdar här med ca 15 boende men antalet minskade efterhand.

”I Torpet” byamuseum visas bössmedens gamla tillhörigheter.

Den andra brodern, Paulus Strandberg, blev vittberömd bössmed och folk kom gående lång väga för att få gevär gjorda. Det sägs att de bara behövde ta med en bit järn till honom och efter några dagar hade de ett fullgott gevär. Paulus hade den egenheten att hans hustru Sofia alltid skulle provskjuta gevären och godkänna dem, annars släppte han dem inte från sig. Paulus dog i benröta redan som 40 åring, änkan Sofie gifte om sig och flyttade till Myrbränna.

Valmina och Anton Nyberg

Carl Johan Carlsson gifte sig med Gustava Nilsdotter från Lögda. År 1888 föddes deras enda dotter Valmina. Valmina växte upp till en stark styrande och strålande kvinna, det var hennes ord som gällde. Hon älskade konfektionsplagg, porslin och andra lyxvaror som hon skickade efter med hjälp av postorderkatalogen ”Priskuranten.” Varorna fraktades över Lögdasjön med båt eftersom Strand saknade väg.

Valmina kom att gifta sig med gårdens dräng, Anton Nyman. Det sägs att Anton fick vara dräng hela sitt liv. 1921 ordnade Valmina med telefon till byn, växeln sattes upp på gården, och det var Valmina själv som kopplade samtalen till övriga byar.

Det berättades att hon därigenom visste hon allt om alla! Första radion kom 1937. 1946 byggdes ett litet kraftverk men det gav inte mycket ström och var troligtvis i bruk fram till 1960-talet.

Signe & Ivar

Signe och Ivars förlovningskort. 1920 födde Valmina sitt och Anton Nymans enda barn, Signe. Signe var ett skyddad samt omhuldat barn som kläddes upp i kläder som vanligtvis sågs på finare barn inne i stan, trots att hon levde på landet. Många och fina var de leksaker som Valmina köpte åt sin dotter. Signe blev ett ensamt barn eftersom Valmina inte tillät henne att leka med Torparnas barn. När Signe inte ville gå i skolan som låg i Baksjökiden anställde Vilmina en Governant som undervisade dottern på Strand.

Signe gifte sig med Ivar Assarson från Borgsjöbyn Åsele, till deras stora sorg blev de barnlösa. Paret bodde på Strand fram till 1973. När den första skogsbilvägen bröts från Baksjöliden till Strand flyttade paret, samt Valima som ännu levde, till Fredrika. 14 år sedan skaffade paret ett vinterboende i Alicante i Spanien.

”I Torpet” berättas och visas kläder m.m. från Strands historia.

Ny tid gryr för Strand – Jag och Torbjörn

1987 såldes ödefastigheten till min manTorbjörn Lilja. Byn saknade ström, vatten samt en riktig väg och huset var obeboeligt. Det tog två år innan vi  kunde flytta in.

Första barnet som föds i byn på 69 år

Samma dag som flyttlasset anlände till Strand genom frakt med traktor på en väg i förfallstider 7 km från Baksjöliden, kom det första barnet Björn-Erik som fötts i Strand på 69 år hem från BB tillsammans med sin familj pappa Torbjörn, mamma Maria, Systrarna Alexandra och Victoria. År 1991 utökades byn med ytterligare ett barn, Karl-Henrik Lilja.

Cirkeln sluts

Signe och Ivar fick inga egna barn, men när jag och min familj  hade bott ett år i byn uppdagades att jag var dubbel släkt med Signe genom min morfar Manfred Nyman som var kusin med Signe samt genom min  mormor som var släkt med Valmina på långt håll.

Cirkeln sluts, släktbanden är åter knutna till gården. Torbjörn avslutade sin tjänst som skogsinspektör och jag min tjänst som enhetschef inom äldreomsorgen. Vi har valt att leva av vad naturen har att ge.Avverkar skog, jagar och fiskar, konst skapas och månadsbrev skrivs. År 1994 började jag jobba som livs coach

1991 renoverade familjen bössmedens ödetorp och Maria öppnade upp torpet för besök bokade under namnet ”I Torpet” mellan juni och september.
År 2021 möjliggjorde jag för virtuella besök i min Ateljé Lilja och därigenom blev jag inte beroende av årstidernas skiftningar.

 

Ateljé Lilja

Ateljé Lilja

 

 

 

 

Ateljé Lilja

 Framgångsrik Framtid Stipendium 1998
Åsele Kommuns Kulturstipendium 2002
Hilkka Raekallios Stipendium 2008

Offentliga arbeten och inköpt av bl.a. Umeå Kommun, Örnsköldsviks Kommun, Luleå Landsting, Visby Kommun. Pingstförsamlingen Bjurholm, Bjurholmsförsamling, Övertorneå Kommun – Landsting, Vilhelmina Kommun m.fl.

Jag har ställt ut min konst samt haft berättarstunder från Tornedalen i norr till Visby och Globen i Stockholm listan blir så lång för intresserade hör av er för information.

Stora samlings utställning som jag deltagit i är bla  Västerbotten Museum Höstsalong Umeå. Galleri M Sjöbodarna i Docksta, Konstrummet  Nolia Må bra mässa Umeå. Julsalong Konstfrämjandet Umeå. Konsthallen i Dorotea. Landstingshuset  i Luleå. Konsthallen Västerbotten Visar kulturnämnden Skellefteå, Etz Etz Västerbottens Vandringsutställning. Konstrundan i Örnsköldsvik. Vårljus Stockholm. Botnia Salongen Umeå Museum med arrangör Linjevals konsthall .
Detta är bara ett antal utvalda utställning jag deltagit i fom 1989.
Många är mina separata utställningar och fom år 1992 har jag visat min konst i min egen by ” I Torpet” och år 2021 öppnade jag upp för virtuella konstvisningar i min ”Ateljé Lilja”.

 

Böcker

Liljas Livs böcker

”Tankar och skisser”
Min första bok
Maria på Strand
Utgivningsår: 1993

”Livsväxt”
I tankarna spirar din livsväxt
Utgivningsår: 1998

”Drömmar, tankar och skisser”
Min andra bok
Maria på Strand
Utgivningsår: 1994

”Livsdroppen”
Vi är alla en droppe i livets stora hav
Utgivningsår: 2001

”Livsbukett”
Försiktigt och omsorgsfullt plockar hon blommor till sitt livs bukett
Utgivningsår: 1995

”Livsflöde”
Livsflöde är en samling av mina textil tavlor med tillhörande tankeord samt små betraktelser. I färg. Utgivningsår 2011.

Kontakta Maria Lilja för samtal osv.

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt